Grilování je skvělá záležitost. V podstatě jde o vaření venku společně s rodinou či přáteli, kdy si člověk užívá pohodu, hezké počasí atd. Avšak o grily je zapotřebí se i náležitě starat, tak aby se při jejich opakovaném používání nepřipalovaly nečistoty z minula a připálený starý omastek neměl za následek nezdravý pokrm. Čištění a údržba grilu, by tedy měla proběhnout nejlépe po každém grilování. Pro maximální prožitek z grilování je důležitý i zahradní nábytek.
Průběžná údržba během grilovací sezony:
Pokud máte gril na dřevěné uhlí, je potřeba z topeniště vysypat veškerý popel, a dále pak pečlivě vyčistit grilovací mřížku od přebytečného tuku, a to nejlépe za pomocí teplé vody s trochou jedlé sody. Nikdy však při čištění nepoužívejte prostředky určené na pečící trouby, ani prostředky obsahující kyselinu.
U elektrických grilů je nutné dávat při jeho čištění opravdu pozor, aby se voda nedostala tam, kam nemá. Vždy s čištěním počkejte, až bude gril zcela vychladlý, následně jej odpojte z elektřiny, a až poté jej můžete začít čistit.
V případě plynových grilů je údržba o mnoho snadnější. Jednou za čas je však zapotřebí zkontrolovat, zda plyn nikde neuniká a zda gumové hadičky sloužící k rozvodu plynu nejsou nikde popraskané, ani jinak poničené. Samotné hořáky je pak občas dobré promazat (doporučuje se olej, který například používáte pro promazání pantů u dveří).
U lávových grilů vás pak čeká v podstatě nejsnazší údržba. Lávové kameny totiž již během grilování do sebe dokáží vstřebat přebytečný tuk. Na konci grilování je ještě dobré kameny rozžhavit, tak aby ještě veškerý zbylý tuk vstřebaly. Zbylé nečistoty pak stačí pouze seškrábnout. Nikdy však, ale nepoužívejte na lávové kameny mycí prostředky. Poté, co se kameny začnou drolit (při častějším grilování se tak stává většinou jednou za rok), je potřeba je vyměnit (cena za nové se pohybuje okolo 250 Kč).
Údržba na začátku grilovací sezony:
Pokud jste vaše grily měli během zimy uklizené, je zapotřebí provést menší údržbu na začátku grilovací sezony. Tedy očistit gril od prachu a jiných nečistot. Pokud jste gril uklízeli před zimou na rychlou, je potřeba jej zbavit i veškeré zbylé mastnoty, která by se pak mohla společně s ostatními nečistotami připalovat.