Máte rádi chlebníky? A vlastníte nějaký? Nebo teprve vybíráte? Chlebník má své opodstatnění a zkvalitní vám krátkodobé skladování pečiva.
Ano, správné, účelné a praktické uložení chleba a pečiva je zcela jistě velmi důležité. Promyšleným řešením předejdete osychání pečiva a plísni. Ovšem každý má na druh a způsob skladování trochu jiný pohled.
Chléb je když…
Chlebem rozumíme výrobek z mouky – žitné, pšeničné či jiné, s dalšími přísadami. V domácnosti je nutno jej skladovat tak, aby zůstal co nejdéle si čerstvý, chutný a voňavý. Čerstvým zůstává chléb ještě po 12 ti hodinách, pak už na svých vlastnostech pomalu ztrácí.
Když se řekne pečivo…
Pečivem jsou rohlíky, housky a rozličné sladké varianty pečiva – sladké rohlíky, šátečky, koblihy, koláčky, atd. Vydrží nám čerstvé mnohem kratší dobu než chléb, a to jen 5 hodin, po nich již pečivo osychá, vlhne a ztrácí na vůni a chuti.
Jak skladovat?
Máme možnost několika způsobů skladování:
- Velmi krátce – zavineme chléb a pečivo do látkové (ideálně lněné) utěrky.
- 2 – 3 dny – k tomu poslouží košík s víkem, dóza s víčkem, chlebník, zásuvka nebo skříňka.
- Déle než několik dní – vložení do vacu dózy, s vysátím vzduchu a uložením v lednici. Druhou variantou zde je mikrotenový sáček a uložení do mrazáku.
Pravidla
Manipulovat s chlebem pečivem v čistém prostředí a čistýma rukama, jelikož tak se nepřenese na pečivo a chléb nic závadného, a nevzniká rapidní úbytek čerstvosti a tvorba plísní. Mnozí možnost uložení do mrazáku zamítají, s tím, že chléb do mrazáku nepatří. Ovšem fakta dávají za pravdu příznivcům takového sladování, jelikož je dnes dokázáno i testy, že zamrazený chléb i pečivo vydrží 4 až 6 měsíců. O jeho rychlé rozmrazení se skvěle postará trouba nebo mikrovlnka.
Balada o chlebnících
Chlebíky – jsou v našich kuchyních od nepaměti, přičemž naše prababičky znaly jejich dnešní obdobu (v jiném designu) již odedávna. Chlebník je jedním z výborných způsobů uskladnění chleba a pečiva, protože brání přístupu vlhkosti, i vzduchu na ně.
Současná nabídka je velmi pestrá a vyhoví provedením, stylem i materiálem všem zájemcům o ně. Na trhu je dnes opravdu široká škála materiálů, barev i designů – jen si jeden (ten váš) vybrat. Vybrat takový, který pěkně doplní vaši kuchyni a její styl i barevnost. Samozřejmě existují a nekvalitní chlebníky. Ten dobrý je většinou ve vyšší cenové hladině, mnohem lépe těsní a dobře se s ním manipuluje, proto se investice do něj vyplatí.
Úvodní obrázek: VilemRenan/Flickr.com