Tlakový hrnec je dnes běžnou součástí kuchyní. S jeho využitím můžeme uspořit energii, čas a pokrmy neztrácí potřebné živiny ani chuť. Ale co si pořídit přímo elektrický tlakový hrnec? S ním máme doma vyhráno!
Denise Papina to určitě nenapadlo!
Ano, určitě jej nenapadlo, jak jeho vynález ve světě prorazí. A o nějakém elektrickém tlakovém hrnci se mu ani nesnilo. Ale proč novodobé technologie v kuchyni nevyužít? To si zřejmě řekli i pracovníci firmy Bionaire, která přichází na trh s elektrickým tlakovým hrncem Bionaire IDA.
Novodobý „tlakáč“
S objemem 5 litrů a příkonem 900 W, je schopen vyvinout tlak v nádobě 60–80 kPa. Jemně vyšší stříbrnočerný design je příjemně sympatický. Má automatické ovládání, k vaření v něm nepotřebujete sporák ani varnou desku, jen zásuvku s elektrickou přípojkou.
Digitální technologie si vše reguluje sama za přispění sedmi bezpečnostních prvků
- Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření.
- Ventil automaticky vypouští přebytečnou páru.
- Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je li dosažena nastavená teplota.
- Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což šetří energii a zkracuje dobu vaření.
- Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem.
- Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami.
- Samozřejmostí je tepelná pojistka.
Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.
Výbava hrnce
Hrnec má sedm programů, z toho pět volitelných, jedním na ohřívání jídla a jedním s možností odloženého vaření. Dokáže vykouzlit klasické jídlo jako polévku, svíčkovou nebo guláš, podusí maso i zeleninu, ale uvaří i rýži, vejce, zelí, čočku nebo mléko. Tím ale jeho využití nekončí – použijeme li jej bez víka, lze si v něm usmažit řízek, sýr, koblihy nebo třeba žampiony. Konec každého programu hlásí zvukový signál a hrnec se automaticky přepne na ohřívání. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci okolo 2 990,– Kč.
Bionaire IDA
Je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, vezmeme li v potaz, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Tento elektrický tlakový hrnec je tak trochu „revolučním“ výdobytkem vývoje dnešní doby.
Úvodní obrázek: Bionare/Flickr.com