Ke zdravému stravování patří bezesporu i příprava pokrmů na kvalitním nádobí, které nám by ve finiši svojí závadností náš kladný úmysl nezkazilo. Jak vědět, které je to opravdu nej?
Máme na výběr z několika možností:
- teflonové nádobí
- hliníkové
- litinové
- nerezové
- smaltované
Teflonové nádobí
Teflon je jeden z neprogresivnějších materiálů nabízených na trhu. Patří k termoplastům, konkrétně k polytetrafluoretylenům. Není přímo celým nádobím, ale jen jeho povrchovou úpravou. Nepřilnavá teflonová vrstva, která ocelové, hliníkové či jiné nádobí pokrývá, vytváří jeho jedinečné vlastnosti. Lze v něm smažit bez tuku, nebo s pouhým minimem, navíc odolá teplotám od –70 do 250 °C a nepodlehne ani velmi silným chemickým čistidlům.
Negativa teflonu
Mínusem je sklon k mechanickému poškození – konkrétně poškrabání. A zde vyvstává otázka, jak takto poškozené nádobí může ovlivnit jeho používání? Jelikož teflon není ani toxický, ani se nerozkládá, neměl by snad ani odloupnutý a třeba pozřený kousek být na závadu. Pokud tedy není ostrý a nepoškodí trávicí trakt.
Dalším problémem škrábnutého teflonového nádobí je jeho údržba. Nepoškozený je vhodný i k očistě v myčce, ovšem co ten poškozený? Nezačnou se kousky při důkladném mytí s čistidly odlupovat ještě více? Jediným řešením je takové nádobí v myčce nemýt, a pokud máme obavy z ostrých kousků – ani dále takto poškozené nádobí nepoužívat.
Náhražka teflonu
Lepší náhradou teflonu začíná být thermolon, který se ani při teplotách nad 260°C nerozkládá a neuvolňuje toxiny fluorovaných výparů (a neobsahuje je) jako teflon. Navíc je velmi odolný vůči mechanickému poškození, konkrétně poškrabu.
Hliníkové nádobí
To bylo dlouholetým společníkem mnoha hospodyněk i domácností. Z hliníku se vyrábělo téměř všechno nádobí. Bylo levné, lehké, jednoduše a snadno udržovatelé. Veliké mínus ovšem vznikalo při přípravě kyselých i slanějších surovina a jídel. Při nich docházelo k nadměrnému uvolňování hliníku z nádobí, což bylo nebezpečné pro lidské zdraví. Hliník je totiž toxický pro nervovou sestavu. Proto jej v současnosti nahrazují lepší a kvalitnější materiály. V kuchyni nám zůstala jen hliníková fólie, využívaná k pečení (kde se kyselé složky neuvolňují), nebo k balení a skladování hotových potravin.
Smalt
Je jako teflon povrchovou úpravou nádobí. Tento sklovitý povlak se na nádébí natavuje při teplotě až 500 °C. Použití i údržba je příjemná a snadná. Nevýhodou je jeho křehkost a tím malá odolnost vůči mechanickému poškrabu a otlučení. Pak je nebezpečí, že se jeho kousky vydrolí a dostanou se do pokrmů nebo zpracovávaných potravin. Z těchto kousků se uvolňují pojiva a částečky železa, které jsou toxické a znehodnotí nám jídlo. Poškozené smaltové nádobí raději dále nepoužíváme.
Nerezové nádobí
Nádobí z kvalitní nerezové oceli je elegantní, má dlouhou životnost, patří k nerozbitným a nehořlavým typům, velmi odolné je ale i vůči korozi, pachům a mechanickému poškození. Rovněž dlouho drží teplo a je snadno omyvatelné. Nerezové nádobí v podstatě nemá žádná negativa (hovoříme ovšem o nádobí z kamenných obchodů, ne o tom „rádoby“ nerezovém z tržnic).
Litina
Litinové nádobí je vyrobeno ze slitiny železa s uhlíkem, bez jakékoli povrchové úpravy. Je to velmi těžké a masivní nádobí, které má mnohá pozitiva. Především velmi rovnoměrně rozvádí a udrží teplo, čímž šetří energii. Také je skutečně vysoce odolné, využitelné jak na varné desce, tak v troubě, (bez ohledu na druh energie). Příprava pokrmu v něm může být za použití tuku nebo zcela bez něj. A nakonec – nádobí z litiny je také úplně zdravotně nezávadné.
Další druhy
K tomuto výčtu lze přiřadit i další – méně četné druhy nádobí jako:
- železné
- mosazné
- měděné
S ním se dnes v kuchyni příliš nesetkáme, proto je zmiňujeme pouze okrajově. U tohoto nádobí docházelo k uvolňování složek z nich a velké ztrátě vitamínů z připravovaných pokrmů, proto se jejich výroba postupně odbourala.
Sumasumárum
Z našich průzkumů vyplývá, že v hitparádě by na čelním prvním místě bezkonkurenčně zvítězily a zasloužené si první místo svorně rozdělily jen dva druhy nádobí:
- nerezové
- litinové
Protože z celého výčtu jsou to jediné druhy nádobí, které nemají žádné zápory a nejsou pro nás v žádné situaci jakkoli nebezpečné.
Úvodní obrázek: autorka