13/6
Jak na správné skladování potravin?

Jak na správné skladování potravin?

13. června 2017 v 22.45 , Kuchyně

I ty nejkvalitnější potraviny potřebují být dobře uskladněny. Díky správnému skladování prodloužíte potravinářským produktům jejich životnost, naopak špatné uchovávání může vést ke snížení výživových hodnot potravin až k jejich zkažení.

Samotný nákup předurčuje výdrž potravin

Výdrž potravin můžeme odhadnout již během nákupu. Na potravinách je doplněno minimální datum trvanlivosti a u rychle se kazících výrobků nalezneme datum použitelnosti. Tato data dobře poslouží jako vodítko při nákupu. Určitě doporučujeme kontrolovat, zda zboží již není prošlé.

Skladujete správně potraviny?

Když donesete nákup domů, také tašky vyndáváte automaticky a bezmyšlenkovitě vše vybalujete a ukládáte na místa, která jste kdysi pro tyto potraviny vyhradili? A přemýšleli jste vůbec někdy o tom, zda je to tak správně? Pokud vyhazujete často zbytečně shnilé ovoce, sýry či máte v domácnosti poletující moučný červy, pak by bylo dobré popřemýšlet nad správným skladováním používaných potravin.

Zóny pro správné skladování potravin

Správným skladováním můžete prodloužit potravinám životnost a zachovat i jejich původní jakost. Každá potravina má však specifické nároky na skladování. A proto se neobejdete bez čtyř základních zón, díky kterým potravinám poskytnete vyhovující prostředí.

Suchá zóna

Jedná se o prostory s ideální teplotou 18 až 20 ºC a nízkou vlhkostí. Tato kritéria nejčastěji splňují skříňky kuchyňské linky nebo dobře odvětrávaná spíž a vhodné regálové systémy. V suché zóně je ideální skladovat mouky, luštěniny, rýži, cereálie, dochucovadla, těstoviny, pečivo, cukrovinky, čokoládu, zavařeniny, konzervy, čaje, kávu apod.

Chladná zóna

Za chladnou zónu se považují prostory ve sklepě čí sklípku se stálou teplotou kolem 12 ºC a větší vlhkostí. Pokud máte tuto zónu k dispozici, skladujte v ní ovoce, zeleninu, brambory, nealkoholické nápoje, pivo a víno. V domácnosti bez sklepa se pak většina těchto potravin přesouvá do zóny chlazené.

Chlazená zóna

Chlazená zóna je místem s teplotou v rozmezí 0–5 ºC. V domácnosti tyto podmínky splňuje chladnička, do které patří čerstvé maso, uzeniny, vejce, mléko, mléčné výrobky, máslo, některé druhy ovoce a zeleniny a hotové pokrmy, které hodláte rychle spotřebovat.

Mrazicí zóna

Poslední zónou je zóna mrazicí. Konkrétně se jedná o mrazák, který má pod –18 ºC a do kterého ukládáme maso, zmrzlinu, ovoce, zeleninu či houby.

Najděte systém ve skladování!

Ano, chce to systém. Při nákupu potravin velká část putuje do ledničky, tedy do chlazené zóny. V ledničce s rozmyslem používejte jednotlivé přihrádky kvůli pachům jednotlivých potravina nebezpečí zvanému křížová kontaminace (přenos mikroorganismů z míst jejich přirozeného výskytu na ostatní potraviny). Z tohoto důvodu skladujte odděleně syrové maso, vejce, neomytou zeleninu.

Co do ledničky nepatří?

Asi vás to překvapí, ale v ledničce byste neměli skladovat citrusy, banány a obecně tropické ovoce, které chlad nesnášejí. Ovoce pak začne rychleji hnít a zkazí se. Ze zeleniny pak do ledničky nepatří okurky, brambory, cibule nebo česnek. Rychleji se kazí a v ledničce ztrácejí chuť i živiny.

UNIregály.cz – regály do obchodu

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS