Houbařská sezóna je v plném proudu a díky častým dešťům houby rostou doslova všude. A tak máte doma houby pod maso, na polévku, k nakládání a také na sušení. Ta je dlouhodobě nejoblíbenější možností, jak s houbami naložit. Víte ale, jak ale správně houby sušit?
Správně usušené houby vám vydrží třeba i několik let. Ovšem všechny druhy hub se k sušení nehodí. Babky, čirůvky, ryzce a hodně mokré houby byste sušit neměli. Během sušení se v nich rychle množí bakterie. Naopak přímo po sušení volají všechny ostatní huby – hřiby pravé, žampiony, klouzci nebo bedly.
Jak houby před sušením připravit?
Houby z košíku řádně proberte, červivé a plesnivé či mokré vyhoďte a zbytek řádně očistěte nožíkem či štětečkem. Hlavy a nožičky všech vhodných hub nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí plátky uděláte, tím kratší dobu se budou muset sušit.
Víte, že sušit lze několika způsoby?
- Klasickým způsobem
- Sušením v troubě
- V sušičce
- Sušením solí
Klasické sušení
Plátky hub rozložte dobře v jedné vrstvě na rám potažený pletivem, či sítem, nebo na staré čisté zácloně, anebo na novinách. Ty však nenechávejte rovné, ale udělejte z nich harmoniku, na níž houby vyskládáte. Tak se vám houby na papír nepřilepí a neotiskne na ně tiskařská čerň. Klasicky můžete houby sušit i navlečení jako korálky na silné niti, kterou pak umístíte do průvanu na suché místo.
Ať zvolíte kteroukoli z uvedených možností, tak rozložené houby umístěte nad radiátor nebo na balkon, lodžii, terasu či ven na zahradu na čerstvý vzduch. Nikdy je ale nepokládejte na přímé slunce. Tam by se vám zapařily. Pokud je sušíte venku nebo na otevřeném balkoně, tak je na noc pokaždé umístěte dovnitř do interiéru. V případě deště to platí také.
Sušení v troubě
Ano, k sušení hub můžete využít i troubu. Očištěné houby nakrájené na plátky vyskládejte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Zprvu využijte nižší teploty trouby, ideálně cca okolo 25 °C. A když už se vám zdají houby napůl suché, zvyšte teplotu na 60 až 70 °C. Houby na plechu během sušení 2 až 3× během sušení pokryjte utěrkou a zbavte tak vlhkosti, a pak je vždy obraťte. Jen tak se vám nezapaří. Vlhkost z hub dostanete z trouby tak, že ji necháte mírně pootevřenu. Po usušení nechte houby zcela vychladnout a pak je uložte so sklenic. Nikdy je do sklenice neukládejte teplé, takové houby by se vám ve sklenici zapařily a zplesnivěly.
Sušení hub v sušičce
Sušit houby lze můžete i za pomoci sušičky. Houby tak usušíte bez práce a během pár hodin. Sušička je velmi dobrý a moderní způsob, jak houby nasušit, protože je rychle efektivně zbaví veškeré vlhkosti a ušetří vám práci s jejím stíráním i obracením hub.
Sušení se solí
Je to způsob, který se u nás moc nepoužívá. Přitom je velmi účinný. Sůl je totiž výborný konzervant. Huby krásně zakonzervuje a odbourá vám starosti s plísněmi. Nakrájejte pro sušení se solí dvou až tři milimetrové plátky hub, zasypte je dostatečným množství soli a dejte je do tepla. Třeba ke kamnům, na slunce, nebo k hřejícímu radiátoru. Houby během sušení průběžně promíchávejte, a za dva až tři dny máte hotovo. Po usušení je prosejte a zbavte soli. Uložte do sklenic.
Jak usušené houby skladovat?
Uskladnění hub je rovněž důležitý faktorem k tomu, aby vám dlouho vydržely. Houby rády navlhnou a chytí plíseň. Houby také mají rádi moli. Proto je skladujte v uzavřených dózách se šroubovacím víkem. A jeden tip mojí babičky: přisypte k sušeným houbám pepř nebo přidejte dva či tři lístky bobkového listu. Tak budou vaše houby v bezpečí.
Zdroj foto: Pixabay.com
Autor: Pavla Košík Jelínková