21/7
Zavařujte lehce, jednoduše i netradičně!

Zavařujte lehce, jednoduše i netradičně!

21. července 2021 v 00.00 , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Jahody, borůvky, třešně, maliny, ostružiny, broskve, melouny… Léto nabízí širokou plejádu lahodných sezónních plodin. Jak ale bohatou úrodu ze zahrádky nebo plné košíky z farmářských trhů zužitkovat? Pusťte se do čím dál oblíbenějšího zavařování. S šikovnými pomocníky to bude hračka, navíc se můžete pustit do kulinářských experimentů při kombinování chutí džemů, marmelády i kompotů.

Zavařování je historií prověřenou a oblíbenou metodou, jak si i do zimních měsíců uchovat úrodu ovoce a zeleniny. Marmelády, džemy, povidla, kompoty, sterilovaná zelenina, to vše jsou pochutiny, které pracují právě s principem zavaření neboli sterilace. Domácí výrobky jsou přitom často s chutí těch kupovaných nesrovnatelné – jak jednou se zavařováním či „marmeládováním“ začnete, skoro jistě se už k průmyslově zpracovaným variantám nevrátíte. Zavařování přitom vůbec nemusí být dřina.

A dokonce nepotřebujete ani zavařovací hrnec, byť je jeho použití samozřejmě velmi praktické. Vystačíte si klidně s obyčejným hrncem, ale i troubou, mikrovlnkou, či dokonce myčkou nádobí. Jednotlivé postupy si hravě najdete na internetu, nastudujte si je ovšem velmi pečlivě, protože se mnohé postupy neobejdou bez rizik.

Základní pravidla

  • Hlavně si hlídejte čistotu.
  • Samotné zavařování je jednoduché, přesto je potřeba dodržovat určitá pravidla. Používejte vždy jen zcela čisté a vyvařené sklenice a víčka.
  • Při výrobě marmelád, džemů a povidel nikdy neochutnávejte přímo z vařečky či lžíce, kterou vařící se směs mícháte. Přes sliny by se do ní totiž mohly dostat bakterie, které by ji pak znehodnotily.
  • Džemy, povidla a marmelády se do sklenic plní horké, a proto je potřeba nahřát i sklenice, jinak hrozí prasknutí.
  • Sklenice nesmíte nikdy plnit až po okraj, stačí 2 až 3 centimetry pod něj.
  • A hlídejte si, aby před zavíčkováním byly okraje sklenic dokonale čisté. S tím vám pomohou třeba i speciální trychtýře a zúžené naběračky.
  • Zpracovávejte vždy jen důkladně omyté, plně zralé (ale ne přezrálé) plodiny, které nejsou nahnilé, potlučené či plesnivé.
  • Před zpracováním je podle druhu odstopkujte, vypeckujte, zbavte jádřinců, případně i oloupejte.

Hrajte si a kombinujte

Při přípravě domácích marmelád, džemů, kompotů či zavařenin všeho druhu lze popustit uzdu kreativitě a vyzkoušet různé kombinace chutí nebo méně tradiční druhy plodin. Co třeba takový džem nebo marmeláda z bezinek, moruše, rakytníku, mišpulí, hroznů, mirabelek či arónie neboli černého jeřábu? Milovníci exotického ovoce zase mohou vyzkoušet marmeládu z kiwi, ananasu, fíků, nebo dokonce vodního melounu.

A zůstat nemusíte jen u ovoce!

Výbornou marmeládu, která vedle sladkosti hraje i jinými chutěmi, připravíte z rajčat, mrkve, dýně nebo například karamelizované cibule. Použít můžete samozřejmě i kombinace různých druhů ovoce a zapojit také koření.

Design je cool

U zavařenin si zase můžete vyhrát s vizuální stránkou, když zkombinujete plodiny různých barev. Chutě si můžete vyladit opět podle sebe, obvykle se ale doporučuje míchat se sladšími druhy spíše ty kyselejší a naopak. A pokud jde o sladkou chuť, víte, že cukr není u zavařenin zas tak potřeba? Stačí, když sáhnete po přirozeně sladším ovoci, vyberete ty opravdu plně dozrálé plody plné chuti a při zavařování přidáte špetku soli. Sůl z ovoce vytáhne sladké složky, které se v kompotu nebo i marmeládě krásně rozvinou.

Pomocníci pro snadné zavařování

Vypeckovávač ovoce

Zbavte úrodu pecek snadno a rychle, bez špinavých prstů a skvrn na oblečení s tímto patentovaným specialistou. Díky přísavkám bude na stole dokonale stabilní, na pecky má samostatnou přihrádku. Využijete jej nejen na třešně a višně, ale i menší švestky, ryngle a mirabelky či olivy. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz za 278 Kč.

Trychtýř na marmeládu

Aby se vám marmeláda či džem nezkazily, je potřeba zajistit dokonale čisté hrdlo sklenice. S tím vám pomůže praktický trychtýř. Už žádné dodatečné omývání sklenic a uleptaný stůl. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz za 139 Kč.

Etikety na sklenice

I sklep plný zavařenin vyžaduje štábní kulturu. Hravě ji zvládnete s těmito samolepicími etiketami s krásným ovocným dekorem. V balení 96 kusů samolepek ve 4 motivech. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz za 167 Kč.

Univerzální otvírák na sklenice

Zavařit je jedna věc, ale abyste si na svých výtvorech pochutnali, je potřeba se k nim dostat. S tímto šikovným univerzálním otvírákem to nebude problém. Otevřete s ním víčko každé velikosti, v ruce se nesmeká a má příjemnou měkkou rukojeť. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet3p.cz za 109 Kč.

Zdroj foto: Magnet3p.cz; Pixabay.com

Autor: Pavla Košík Jelínková

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS