K nezbytnému a velmi praktickému vybavení kuchyňského náčiní patří nože, bez kterých by nebylo možné zastat plnohodnotnou funkci přípravy většiny pokrmů. Na našem trhu existuje široká nabídka nožů, a to v nejrůznějším tvarovém a materiálovém provedení. K nejmladším zástupcům nožů v materiálovém provedení patří nože keramické, které disponují maximální ostrostí, díky čemuž se krájení stává velmi snadným úkonem.
Přednosti keramických nožů
K velkým přednostem keramických nožů patří jejich ostrost, která přispívá ke snadnému zpracování i těch nejtužších a těžko krájených surovin. Vysoké ostří nože do suroviny velmi lehce pronikne a zároveň nedovolí snadnému sklouzávání z povrchu suroviny tak, jak je tomu u klasických nožů.
Při krájení klasickými kuchyňskými noži se ze surovin vytrácejí plnohodnotné prvky, které jsou důležité pro náš organismus. Naopak při krájení keramickými kuchyňskými noži si suroviny uchovávají veškeré důležité vitamíny a enzymy, které poté dostane naše tělo.
Při krájení běžnými kuchyňskými noži jsme si mohli všimnout, že některé druhy ovoce i zeleniny mají tendenci po rozkrojení zhnědnout. Pokud však budeme stejný druh ovoce či zeleniny rozkrajovat noži keramickými, povrch zůstane barevně nezměněný. Vysoké ostří keramických nožů také zaručuje schopnost snadného a precizního oloupání ovoce či zeleniny.
Vysoké ostří nože přispívá také k tomu, že v případě krájení měkkých surovin, jako jsou například měkké sýry, zůstane povrch nože čistý.
Design keramických nožů
Na tuzemském trhu jsou keramické nože k dostání v různých tvarových a velikostních provedeních. Nabídka zahrnuje nožíky od miniaturních provedení, určených ke krájení ovoce či zeleniny, až k nožům, které jsou určeny na porcování masa.
Tvarově jsou kvalitní keramické nože propracovány do nejmenších detailů. Rukojeť disponuje ergonomickým tvarováním, což zaručuje vysoký komfort a bezpečnost při manipulaci.